Up

Up

upIntamplarea a facut ca acum ceva timp sa ma intersectez cu o batranica de 81 de ani, mai exact i-am cedat locul in autobuz. Discutia a inceput cu (afisand un zambet larg): “Daca iti spune cineva ca batranetea nu e frumoasa, sa nu-l crezi.” Am privit-o cu scepticism, dar nu pentru ca n-ar fi fost un vulcan de energie si buna dispozitie, ci pentru ca era printre cei putini, ajunsi la aceasta varsta, dintre cei cunoscuti de mine, evident, care isi permit cu sinceritate o astfel de replica.

Tot intamplarea a facut sa vizionez de curand un film de animatie, mai altfel care m-a intrigat ca asteptari – filmul se numeste ”Up” si a aparut pe ecrane in 2009. M-a intrigat caci ce asteptari ai putea avea de la un desen animat decat bucurie, desfatare, distractie ? Si totusi mi-am dat seama destul de devreme ca zambesc destul de rar chiar daca fazele de pomina nu lipseau defel. Si asta pentru ca m-am asteptat sa fie un film cu precadere pentru copii; corect ar fi sa spun ca este un film si pentru copii. Ca adresabilitate insa i-as pune in capul listei pe adulti. Probabil ca tocmai aceasta este si frumusetea lui: ca poate fi vazut de varste diferite si apreciat in parte.

Foarte pe scurt, este vorba de doi copii, Carl si Ellie care se cunosc intamplator, devin prieteni si ca-n viata, se casatoresc si traiesc in armonie si intelegere, impartasind aceeasi pasiune pentru calatorii. Viata lor se desfasoara pe fast forward, avand ca laitmotiv dorinta de a ajunge la Cascada Paradisului, doar ca soarta le e potrivnica, trebuind mereu sa amane calatoria visurilor lor. Ajunsi la varsta senectutii, Ellie moare, iar Carl trebuie sa invete sa traiasca fara ea. Albumul de calatorii si fotografia ei devin icoanele lui Carl. La 78 de ani, tracasat de o echipa de constructori, acrit de singuratate si fara pic de toleranta fata de lumea inconjuratoare in care nu se mai afla Ellie, Carl isi agata casa de un manunchi de baloane si pleaca in cautarea Cascadei Paradisului, ca o datorie sacra fata de raposata lui sotie. Mare parte din film este dedicat acestei calatorii initiatice, in care Carl descopera cu ajutorul unui baietel, Russell, ca viata merita traita frumos, indiferent de varsta. Astfel, cu noi prieteni alaturi pe care trebuie sa-i castige in final, personajul nostru reinvata sa zambeasca, sa daruiasca si sa iubeasca.

”Up” este o poveste despre ceea ce conteaza cu adevarat in viata, despre suisurile si coborasurile acesteia, despre valorile umane calauzitoare care nu tin de nicio varsta. Este o lectie frumoasa, cu o morala pe masura.

Se pare ca batranica avea dreptate. 🙂

Mai joi, trailer-ul.

Author: Monica

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This