Un muzeu marturie – Muzeul Militar National “Ferdinand I”

Un muzeu marturie – Muzeul Militar National “Ferdinand I”

25 septembrie – 4 octombrie a fost o noua saptamana de exceptie dedicata Festivalului Stiintei de anul acesta. Programul activitatilor zilnice a reusit sa acopere prin varietate o multitudine de gusturi, de la cei mici pana la cei mai in varsta. Vorbesc in cunostinta de cauza, regasindu-ma printre iubitorii acestui eveniment.

Astfel am descoperit Muzeul Militar National “Ferdinand I”. Acesta a luat fiinta in 1923 prin decretul nr. 6064 emis de Regele Ferdinand, motiv pentru care ii poarta numele. Muzeul se intinde pe o suprafata impresionanta de cca 22.000 mp, gazduind atat expozitii cu caracter permanent cat si temporar. Chiar in cladirea in care se afla casa de bilete, la subsol se afla expozitia dedicata formarii poporului roman, de la strabunii daci pana la momentul Unirii Principatelor de catre Mihai Vitazul. Exponatele sunt atat de bine organizate incat parcursul istoric se compune singur, fiind extrem de accesibil pentru cei mici.

Traversand curtea interioara in care sunt expuse blindate, autovehicule si piese de artilerie cu precadere din al Doilea Razboi Mondial se deschide spre stanga colectia de uniforme si armament. Este o colectie de mare valoare istorica care trebuie parcursa cu rabdare si curiozitate caci multe dintre exponate au apartinut unor personalitati istorice, ce si-au lasat amprenta intr-un fel sau altul in evolutia acestui popor .Printre exponate regasim cu admiratie sabiile lui Constantin Brancoveanu, Grigore Al. Ghica, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Ferdinant I, Carol al II-lea, Mihai I.

Odata parasit acest pavilion, drept inainte se gaseste Salonul de Aviatie unde vizitatorul se poate delecta cu primele instrumente de zbor create de Henri Coanda si Aurel Vlaicu. De asemenea, printre exponate se afla si capsula navetei spatiale Soiuz 40 cu care Dumitru Prunariu a revenit pe pamant, din misiune.

Muzeul continua cu alte colectii valoroase pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le descopere cel putin o data in viata. Daca as fi profesor as renunta cu bucurie la ora mea institutionalizata pentru a oferi elevilor mei o lectie de istorie necenzurata.

Informatii utile:

Programul Muzeului este 9.00-17.00 de miercuri pana duminica (luni si marti muzeul este inchis). Casa se inchide la ora 16.00.

Pret bilet:
– 11 lei pentru adulti
– 5 lei pentru copiii cu varsta peste 5 ani, elevi, studenti si pensionari
– intrarea este gratuita pentru copiii sub varsta de 5 ani

Author: Monica

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This