UFO sau drumul catre sine

UFO sau drumul catre sine

O noua piesa de teatru regizata de Bobi Pricop. O noua provocare a spectatorului din sala de a se ridica la maiestria unei piese scrise de tanarul dramaturg Ivan Vyrypaev.

Sase personaje jucate cu daruire de Ada Gales, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Mihai Calin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu, sunt aduse rand pe rand in fata camerei de filmat pentru a se prezenta si a vorbi despre intalnirea lor cu nave extraterestre, UFO-uri. Sunt oameni diferiti, uniti in diversitate tocmai prin aceasta intalnire stranie. Ii asculti, ii judeci si apoi ii intelegi caci, in definitiv, in aceste sase chipuri se regaseste o omenire intreaga cu trairile, frustrarile, sperantele si renuntarile ei. Sunt povesti obisnuite ale unor indivizi de nationalitati diferite, poate un pic plictisitor de banale, ale caror ocupatii extrem de des intalnite creeaza clisee, extinzand astfel, mesajul la nivel de umanitate: un realizator de jocuri video, un student, o mama, un profesor, un om de stiinta si un om de afaceri. Pierduti parca in prezentarea propriei existente, toti cei sase protagonisti fac trimitere, la un moment dat, la intalnirea cu aceste UFO-uri care le revela stari de beatitudine apropiate de trairi spirituale greu de inteles, de care se desprind cu regret. Este o intoarcere la un „primordial” pierdut in goana nebuna a zilei, care ne face sa uitam ce este mai important in vietile noastre si cine suntem, in fapt.
Si totusi, in final, cand apare cel de-al saptelea personaj jucat de Ion Caramitru, expunerile lor se golesc de autenticitate, ramanand ca noi, spectatorii sa ne intrebam care este singura realitate careia-i putem da crezare. Un spectacol cu o incarcatura simbolistica complexa, dar care reuseste sa ridice intrebari extrem de simple, inaccesibile parca pana atunci, intr-un mod inexplicabil.

Dincolo de firul narativ, reprezentatia poarta semnatura Bobi Pricop prin tehnologia folosita, prin imaginile tridimensionale care ne prezinta un nou, dezinhibat mod de a face teatru. Luminile, decorurile, unghiurile din care se filmeaza provoaca senzorial, creeaza emotii si fac spectatorul sa somatizeze cu trairile personajelor, regasindu-se in cel putin unul dintre cele sase profile.

„UFO” este un indemn de a ne deschide si a ne accepta prin cunoastere. O intoarcere catre sine pentru a regasi ceea ce credeam ca am pierdut: pe noi insine!

Author: Monica

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This