Selfie

Selfie

selfieProbabil ca daca s-ar face un studiu in privinta cuvantului cel mai des folosit in 2015, cu siguranta s-ar regasi pe lista si “selfie”. Sincera sa fiu, eu m-am cam saturat sa-l aud peste tot, de cele mai multe ori cu o tenta de pretiozitate care ma zguduie. Pana la urma e un auto-portret…sau nu ? Asa ca am incercat sa inteleg de unde pana unde aceasta isterie care a prins mai multe categorii de varsta. Si iata ce am aflat.

Putem vorbi de precursorii selfie-urilor inca de la inceputul secolului XX datorita aparatelor de fotografiat Brownie. Aceste aparate au fost fabricate de Kodak intre 1900 – 1967 si erau comercializate la pretul de 1 $, accesibilitatea facandu-le extrem de populare. Mai mult decat atat, s-a convenit ca primul selfie din istoria umanitatii s-a realizat in 1839 de catre americanul Robert Cornelius, chimist de profesie, pasionat de fotografie.

La inceput, selfie-ul desemna autoportretul realizat de proprietarul aparatului, ca ulterior sensul sa se ramifice spre portrete facute de o cu totul alta persoana sau fotografii de grup.

Ca si origine cuvantul “selfie” cu sensul de autoportret, s-a folosit pentru prima data in septembrie 2002 intr-o postare pe site-ul australian al ABC – radioul public, de catre un student beat, autointitulat “Hopey”, care isi aniversa cei 21 de ani. Sufixul “ie” a fost adaugat pentru a-l face mult mai pregnant. A inceput sa fie utilizat mai frecvent incepand cu 2007, iar in 2012 acesta era folosit in mod curent, in principal datorita retelelor de socializare My Space, Facebook si Instagram. O alta parghie de lansare a fost dezvoltarea camerelor frontale ale smartphonurilor care au creat premisele tehnice, necesare realizarii selfie-ului.
Astfel, in 2013 acesta a fost ales cuvantul anului de catre Dictionarele Oxford.

Propagarea acestui cuvant a incitat curiozitatea mai multor sociologi care au incercat sa explice popularitatea acestui termen. Unii l-au catalogat ca instrument de integrare in grupuri de indivizi, persoana in cauza facandu-si fotografie pentru a impartasi evenimentele de peste zi ca majoritatea consumatorilor de internet.. In acest mod, individul recastiga increderea in sine, ca apartenenta la un grup, prin complimentele pe care acesta le primeste ca urmare a postarii fotografiei pe retele sociale.
Un alt punct de vedere apartine Oficiului quebec al limbii franceze, organizatie publica afiliata Ministerului Culturii din Quebec conform caruia cuvantul “selfie” se poate traduce in doua feluri: autoportret si ego-portret. Reprezentantii instututiei mentionate anterior, observa ca termenul ego-portret este mai potrivit si exprima mai bine valorizarea individului prin imortalizarea sa intr-o fotografie in care, indiferent de decor, acesta primeaza. Fapt care duce la diminuarea interactiunii sociale si la retragerea in sine, prin optiunea de a se fotografia pe el insusi si nu impreuna cu un grup de prieteni si/sau cunostinte.

Ceea ce face ca intrebarea mea de la inceputul acestui articol sa fie eligibila, iar raspunsul ar fi: selfie-ul, asa cum il cunoastem astazi e mai degraba un ego-portret decat un autoportret.

Dincolo de orice argumentatie, trebuie sa marturisesc ca nu sunt un fan al acestor fotografii. Imi plac fotografiile de grup ca si cele individuale, dar atunci cand sunt facute de altcineva. Asa inteleg eu normalitatea. N-as vrea sa propagam mai mult decat e cazul faimoasa intrebare: “Oglinda oglinjoara, cine e cea mai frumoasa din tara ?” Si asa suntem destul de narcisisti!

Author: Monica

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This