Pestera Bolii

Pestera Bolii

Vacanta e in toi si ce poate fi mai frumos decat sa-ti imbogatesti itinerariul gandit cu grija, cu cateva seri inainte, cu inca o oprire surprinzatoare! Am trait-o de curand la iesirea din Petrosani.
Pentru mine Petrosani inseamna accesul in Retezat, iar cu ocazia traseului parcurs, o imagine dezolanta, caci munti de fiare, mancate de rugina, se stivuiesc la periferia orasului. Dar daca peisajul trist nu te face sa cazi pe ganduri, dupa 6 km, odata ce ai parasit Petrosaniul, observi pe partea dreapta un indicator stingher la marginea Drumului National 66, care te directioneaza catre Pestera Bolii. E ca si cum Tara Hategului, care ti se intinde in fata, vrea sa te acapareze rapid, oferindu-ti obiective incitante pentru a te face sa uiti de frumusetea defileului Jiului.

Odata ce drumul pietruit sa savarseste brusc, zaresti pe partea stanga mai multe panouri indicatoare ce iti anunta sosirea la pestera. Putin sovaielnic, cobori din masina si te indrepti spre batranelul care inchis in cuseta lui de lemn, inlatura usor cartea ce sta deschisa spre desavarsire, pentru a-ti taia cu solemnitate biletele de intrare: 2,5 pentru copii si 5 lei pentru adulti. Daca poti sa-ti infranezi curiozitatea, e de dorit sa-ti arunci ochii pe panourile de la intrare caci te vor initia macar succint in curiozitatile acestei pesteri. Iar daca acestea isi dovedesc savoarea de aperitiv, poti trece si la un fel mai consistent, interpeland strajerul locului despre numele bizar al pesterii. Astfel afli ca undeva, in 1404, regele Sigismund de Batory, multumit de serviciile aduse de boierul Petru Bolia, ii daruieste acestuia pamanturi si paduri in zona. Cu aceasta informatie, eliminand orice alte interpretari fanteziste asupra numelui, te indrepti spre intrarea in pestera, sapata cu truda de natura in Dealului Bolii, la o altitudine de 700 metri.

Accesul spre portalul de intrare se face coborand mai multe trepte, zgomotul pasilor fiind acoperiti de tumultul jucaus al raului Jupaneasa, ce te conduce in cavitatea inalta de aproximtiv 10 metri. Intreaga pestera este strabatuta de acest rau pe care il traversezi pe podete de lemn, unele mai solide, altele doritoare de vesnicie. Daca nimeresti prin acele locuri in timpul saptamanii, mai zaresti razlet cate o familie ratacita in galeriile ce se intind pe o distanta de 450 metri. Caci natura a fost darnica cu aceasta pestera, iar cavitatile sunt mari si pe alocuri inalte ce te fac sa regreti lipsa unei lanterne, care te-ar putea ajuta sa descoperi cotloane ramase in intuneric. Stalagmitele si stalactitele lipsesc cu desavarsire datorita curentilor puternici de aer ce strabat pestera. Lumina, care iti arata directia, este ba albastra, ba portocalie, ba galbena, ceva atipic pentru o pestera obisnuita. Intr-o galerie zaresti cateva picturi rupestre, al caror miracol se spulbera odata ce afli ca existenta lor face parte din recuzita unui platou de filmare, caci bolta calcaroasa a fost martora unor astfel de activitati artistice. Convingerea imblanzirii acestui spatiu vine in momentul in care ajungi in dreptul unei platforme cu rol de scena, care a gazduit si gazduieste numeroase evenimente artistice, de la concerte de colinde, la spectacole de muzica folk si muzica simfonica; explicatia sta in acustica deosebita a pesterii, care innobileaza locul.

Avansand inspre ultima galerie, intr-un unghi de nouazeci de grade, ti se revela iesirea din pestera, care pare inaccesibila caci nicio pasarela nu mai indrazneste sa strabata Jupaneasa. Cu siguranta, amenajarea pesterii nu a fost continuata in acel perimetru intrucat iesirea da foarte aproape de calea ferata Petrosani-Hateg, fiind foarte periculos, cutezanta unora soldandu-se chiar cu sfarsituri tragice.

Oamenii locului frecventeaza adeseori pestera, numai anul trecut calcandu-i pragul cca. 4500 de vizitatori. Au fost actiuni de promovare in media, dar ma bucur sa impartasesc si altora frumusetea acestui loc care nu trebuie ratat in a fi vizitat. Si astfel am scrijelit aceste randuri, spre incantarea celor curiosi.

Author: Monica

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This