Jurnalismul incotro…

Jurnalismul incotro…

Inca din primele clase invatam ca titlul unui articol ar trebui sa reflecte continutul acestuia. Suntem indoctrinati cu acest truism ca mai tarziu sa constatam ca nu mai e la moda, din motive comerciale. La moda este ceea ce vinde, chiar daca asta inseamna sa contrazicem cateva reguli de bun simt.

Am dat de mult presa scrisa pe on-line, pentru mult prea multe motive. Dar, de ceva vreme incoace, constat ca acea calitate a informatiei care imi era atat de necesara sufera modificari. Nu-i problema, am trecut de cele trei articole care trateaza acelasi subiect intr-un mod personal si astfel, contradictoriu. Sa spunem ca imi da libertatea de a alege varianta care ma avantajeaza ca abordare – asta ca sa facem haz de necaz. Dar cred ca s-a exagerat apelandu-se la titluri care nu se regasesc nicicum in continutul articolului. In ultima vreme am inceput sa sovai in a da click pe un articol al carui titlu imi atrage atentia. Sunt cateva ziare on-line pe care le ocolesc din convingerea celui patit, dar sunt si altele de la care am pretentii si care ma dezamagesc. Ma gandesc ca a scrie un articol nu ar trebui sa fie un act de prostitutie, ci doar arta de a prezenta niste fapte, deloc partinitor, cu obiectivitate. Adica eu nu m-as simti deloc bine sa bat campii, si fara gratie, s-apoi sa intitulez capodopera “Panica pe autostrada”, cand de fapt este vorba de cultura de floarea-soarelui. Sunt de acord ca orice articol trebuie sa aiba cititorii lui, dar pentru asta nu ar trebui sa se recurga la un titlu hiperbolic care in final, nu naste decat frustrari. Ceea ce nu se intelege este ca oricat de imbietor este titlu, daca nu-mi satisface nevoia de informatie pe care mi-a promis-o, pe viitor nu mai parcurg niciunul dintre articolele publicatiei respective. Este ca o anatema si presupun ca n-oi fi singura care gandeste si actioneaza astfel.

Eu una, am nevoie de informatie! Pe vremuri voiam sa ma fac jurnalist, dar ceasul mi-a indreptat pasii catre altceva. Asa ca stimabililor, daca titlul mai inseamna ceva in meseria asta, lasati-i demnitatea de reprezentare.

Author: Monica

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This