Juramantul lui Hippocrate

Juramantul lui Hippocrate

Din pacate nu sutem printre cei mai sanatosi oameni de pe glob, din contra as spune, gradul de saracie potenteaza aparitia bolilor. Motiv pentru care ne plimbam la doctor, precum ne plimbam in parc: o zi da, o zi nu. Si nu pentru ca am fi ipohondri ci pentru ca stresul, alimentatia defectuoasa, oboseala ne pun la pat cu mult prea des, moment in care iti cauti un medic, evident de cu totul alta specialitate decat cel de data trecuta. Intri in cabinet precum strabunii nostri daci, cu caciula in mana, incerci sa te familiarizezi cat mai repede cu figura salvatorului tau, iti spui povestea fara prea multe detalii, ca sa nu-i ranesti orgoliul din prima si astepti verdictul. Verdictul este intotdeauna nuantat…de cafeaua de dimineata, de punga de cadouri pe care o tii ostentativ la vedere, de cunostintele comune pe care le impartiti sau de niciuna dintre acestea si atunci esti ca si ingropat. Inscriindu-ma in segmentul celor care merg la doctor cu o anumita frecventa, trebuie sa recunosc am fost surprinsa de prea putine ori de abordarea profesionista a acestora. De cele mai multe ori senzatia ca faci parte dintr-un lung sir de pacienti, precum un produs pe o banda rulanta a devenit certitudine. Spunea cineva ca si oamenii au vina lor pentru ca se poarta, cum se poarta. Posibil. Dar eu nu o fac, ci chiar am intregul respect pentru aceasta breasla pentru ca stiu cat trebuie sa inveti ca sa poti face fata cu brio acestei meserii: nici mai mult, nici mai putin decat o viata de om. Dar in acelasi timp imi rezerv dreptul de a sustine ca nu este pentru orisicine. Au fost vremuri cand la Medicina la admitere erau 5 – 6 concurenti pe loc si nici macar aunci nu intra doar “cine merita” – mai varia si cu “cine trebuia”.

Imi place juramantul lui Hippocrate:

“Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.

Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.

Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.

Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.

Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.

Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.

În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.

Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.

Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”

Imi place pentru ca obliga si responsabilizeaza. Multi au facut analiza acestui juramant: unii l-au considerat invechit in neconcordanta cu zilele noastre, altii l-au pus in oglinda cu textele sfinte. Eu il inteleg ca “implicare” si mi-e suficient si cred ca ar trebui sa fie suficient pentru fiecare dintre cei care-l rostesc. Iar cei care-l considera desuet, dupa mine ar trebui sa-si caute alta meserie unde lipsa de chef poate fi compensata peste doua zile, destul de usor. Sunt un om de calitate si am nevoie de un doctor de calitate. Sarcina lui e grea: trebuie sa ma faca bine!

Author: Monica

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This