Ginkgo Biloba sau “arborele pagodelor”

Ginkgo Biloba sau “arborele pagodelor”

ginkgo bilobaGinkgo biloba provine din sud-estul Chinei si este una dintre cele mai vechi specii de copaci de pe planetă. Se crede ca este una dintre plantele care a trait pe pamant acum mai bine de 150 de milioane de ani, avand proprietati de regenerare uluitoare, rezistand tuturor.intemperiilor vremii. Copacii ginkgo au capacitatea de a trai mai mult de 1000 de ani, cunoscandu-se specii care au atins chiar 2500 de ani.

Au înălţimea de peste 30-40 de metri, o coroană ramificată în forma acoperişului pagodelor, cu ramuri lungi până la 10 metri, fiind numit si “arborele pagodelor”. Arborele de ginkgo biloba este dioic ( ca si in cazul catinei, salviei, dudului), ceea ce inseamna ca florile bărbătești se regasesc pe un trunchi, iar cele femeiești pe un altul. Frunzele sunt bilobate, de culoare verde inchis, sub forma unui evantai, impartit in doi lobi si au in medie lungimi de 5–10 cm.

Ca simbolistica frunza ginkgo este emblema școlii Urasenke de ceremonie a ceaiului japonez. De asemenea, ginkgo este copacul național al Chinei si este arborele oficial al capitalei japoneze, Tokyo.

Din punct de vedere etimologic numele chinezesc stravechi al acestei plante inseamna “fruct argintiu” (銀果), numele folosit astazi insemnand “caisa argintie” (銀杏).
Numele științific Ginkgo este rezultatul unei erori de ortografie. Caracterele 銀杏 utilizate pentru “ginnan” pot fi, de asemenea, pronunțate ginkyō. Engelbert Kaempfer, primul cercetator occidental care a descoperit aceasta specie in 1600, a notat aceasta pronuntie in scrierile sale, fiind preluata in 1771 de botanistul suedez Carl Linnaeus sub forma “ginkgo”. “Biloba” provine din cuvantul latinesc “bis” care inseamna “doi” si “loba” corespondentul lui “lob”.

Copacul a fost adus in Europa in anul 1710 fiind plantat in gradina botanica din Utrecht – Olanda, iar in America a ajuns in 1784, impodobind gradina lui William Hamilton.

Planta are o serie de proprietati terapeutice si contine un nivel ridicat de oxidanti, respectiv flavonoide și terpenoide. Prima data au fost folosite aceste proprietati in China Antica. Chinezii cunosteau efectele miraculoase ale arborelui, tratand boli si folosind frunzele ca diverse remedii naturiste.

In zille noastre, preparatele din Ginkgo sub forma de tablete, siropuri, tincturi sau ceaiuri sunt recomandate intr-o serie de afectiuni, castigand din ce in ce mai multi adepti datorita proprietatilor terapeutice deosebite.

Beneficii

 • Tratează dementa, boala Raynaud, vertij, migrene, cefalee, acufene, insomnie;
 • Vindecă sechelele accidentelor vasculare cerebrale şi ale traumatismelor craniene;
 • Imbunatateste memoria;
 • Stimuleaza inteligenta si capacitatea de concentrare;
 • Combate depresia, oboseala cronica si epuizarea nervoasa;
 • Combate ateroscleroza;
 • Adjuvant în menopauză și în sindromul premenstrual, precum și în tumorile mamare;
 • Adjuvant în afecțiunile urechilor și tulburările oculare;
 • Adjuvant în tratamentele anticelulitice;
 • Sporeste acuitatea vizuala;
 • Previne atacul cardiac şi accidentele vasculare cerebrale;
 • Măreşte oxigenarea ţesuturilor cerebrale;
 • Previne tulburările în circulaţia sanguină periferică, evitând apariţia de varice;
 • Trateaza astmul bronşic şi congestia pulmonara;
 • Trateaza glaucomul.

Precautii

Chiar daca proprietatile curative prevaleaza, Ginkgo Biloba ramane o planta destul de controversată, continandu-se si in zilele noastre studii asupra reactiilor adverse pe care aceasta le poate produce. Acestea se explica prin continutul de acizii ginkgolici din frunzele arborilor barbatesti care pot provoca alergii severe.

De asemenea, nu se recomanda consumul semintelor de ginkgo, acestea putand provoca indigestie, greata, diaree, varsaturi. Ingerarea a mai mult de 10 seminte poate determina dificultati de respiratie si poate duce chiar la efecte letale.

Ginkgo Biloba poate potența efectul medicamentelor anticoagulante si ca urmare poate provoca hemoragii severe. Nu este recomandata femeilor insarcinate. Pentru a evita orice reactie adversa Ginko trebuie administrata sub atenta supraveghere a medicului curant.

In combinatie cu anumite plante, cum ar fi gheara diavolului, usturoi, ghimbir, papaia, trifoi roșu, ginkgo poate crește, de asemenea riscul de hemoragii.

Author: Monica

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This