Cand natura creeaza

Cand natura creeaza

Nu sunt consumatoare de stand-up comedy. Probabil ca imi lipseste pana si rabdarea de a asculta pana la final, ca sa ma pot amuza pe masura. Departe de mine de a critica – nu sunt un etalon atata vreme cat nici macar nu consum genul; cred insa ca se poate face foarte bine performanta si in acest domeniu si sunt multi oameni care il apreciaza.

Se intampla insa uneori sa ma scurtcircuitez cu ceva ce nu-mi place si sa descopar, intr-o clipa de gratie, ca ceea ce-mi vad ochii este uluitor de frumos. De data aceasta a fost sa fie in cadrul emisiunii iUmor pe care nu o urmaresc nicidecum, dar care mi-a picat la rotirea butoanelor pe tastatura, in cautarea digerarii catorva minute stinghere. Si nu emisiunea in sine mi-a atras atentia, ci numarul francezului Mikael Szanyiel care m-a facut sa uit cine sunt, unde sunt si ce fac: pur si simplu a fost o respiratie.
Mi-am regandit parerea despre existenta perfectiunii , cu aceasta ocazie, si pentru prima data in viata, mi-am dat seama ca poate sa nu fie utopie. Nu cred ca emisiunea la care a ales sa participe a fost cea mai nimerita, dar cum nu avem un Festival de Magie in Romania, anumite valente l-au apropiat de zona comica. Spectacolul prezentat de Mikael a avut ingrediente demne de a fi de invidiat: subiecte cotidiene carora, extragandu-le superficialitatea prin maniera de prezentare, au ramas esenta nuda, tragi-comica pe alocuri, modalitati de exprimare de la pantomima pana la dans, momente magice surprinzatoare, toate acestea patronate de un talent in care abilitatile innascute isi revendica cu succes drepturile. Datorita acestora, reprezentatia s-a transformat in spectacol in care punctul culminant (si de aici uimirea si incantarea) s-a amplificat intr-o succesiune de momente inedite, dorindu-ti ca finalul sa intarzie cat mai mult posibil. O poveste scrisa din gesturi , miscari, priviri, grimase, zambete, intr-un cuvant, expresivitate fara limite.

Au trecut cateva zile de atunci, dar inca ma aflu sub efectul magic al acelui moment. Dupa ce „respiratia” s-a consumat, am inceput sa caut informatii despre Mikael, de parca voiam sa-mi dovedesc ca nu era doar regie si ca acel om absolut normal, de altfel, nici urat, nici frumos , exista cu adevarat. Si astfel am aflat, inca o data, ca daca ai norocul si priceperea de a-ti descoperi abilitatile cu care esti inzestrat si chemarea pasionala de a le dezvolta, poti sa faci arta. Mikael Szanyiel nu este nicidecum un novice in domeniu. Este parte a Organizatiei Internationale de Magie fondata in 1948, care in 2015 numara 50.000 de membri. S-a format la faimoasa Scoala de Pantomima Marcel Marceau din Paris si a castigat premii internationale prestigioase.

Cu toate acestea, la finalul show-ului, atunci cand concurentul asculta aprecierile juriului, acesta trada multa modestie, in ciuda staturii sale impresionante de artist. Filmuletul sta marturie!

Author: Monica

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This