Calificative vs. experienta

Calificative vs. experienta

Suntem atat de diferiti si totusi cautam atatea metode de a ne compara si a ne alinia ca in final sa ne inregimentam intr-un sistem care in cazul de fata inseamna normalitate. Fiecare dintre noi am studiat: unii mai mult, altii mai putini. Si pentru efortul si precizia actului de invatare am primit un calificativ care conform unor standarde clar definite ne incadreaza unui nivel, impartit deja cu multi altii. Ma intreb insa cat de important este acest calificativ pentru viitorul tau de adult cu responsabilitati profesionale si personale ? Pentru unii este totul! Competitia creeaza valoare, dar doar cei mai meritorii au loc pe scena, ceea ce ar putea insemna vizibilitate si recunoastere. Dar ca sa ne realizam sau sa lasam ceva dupa noi ne trebuie oare vizibilitate si recunoastere ? Sau acestea vin odata cu realizarile care nu sunt conditionate nicicum de notele de la scoala sau certificarile obtinute de-a lungul vietii ?

Daca vom privi in urma vom realiza ca Platon nu a infiintat Academia din Atena pentru a-si diferentia discipolii pe baza unor calificative. Florenta Renasterii i-a vazut pe multi artisti printre care si pe Michelangelo intrand ca ucenic in atelierul de pictura al lui Domenico Ghirlandaio pentru ca mai apoi sa-si exerseze talentul la curtea lui Lorenzo de Medici, capodoperele sale fiind cele mai graitoare teste. Michael Faraday, caruia ii datoreaza o omenire intreaga descoperirile sale, a urmat doar cateva clase din cauza statutului sau social extrem de modest, salvandu-l si salvandu-ne talentul lui autodidact. La 16 ani, in septembrie 1855, John D. Rockefeller si-a inceput propria cariera parasind liceul. Henry Ford, crescut la o firma din Michigan, a inceput prin a repara ceasuri, capatand de timpuriu reputatia de ceasornicar, ca la 17 ani ani sa plece spre Detroit pentru a intra in ucenicie, ca mecanic. Albert Einstein a ratat prima incercare de a intra la Universitate, iar Winston Churchill a cazut de trei ori la proba de admitere de la Colegiul Militar Regal. Mai aproape de zilele noastre, Steve Jobs a renuntat la colegiu dupa doar un semestru.

Istoria ne-a invatat ca nume sonore au esuat in educatia institutionalizata pentru ca mai apoi sa realizeze ceea ce acei cu performante la invatatura sau certificari prestigioase nici nu au visat.

Contemporanietatea ne invata ca multe diplome si certificari se acorda fara ca beneficiarii lor sa le merite. Si atunci imi spun ca notele sau calificativele de orice fel sunt doar constrangeri ale unui sistem din nevoia de a-si demonstra autoritatea. Ele nu reprezinta neaparat valoare. Ar trebui sa ne schimbam perspectiva si sa intelegem ca fiecare ne nastem cu abilitati pe care nimeni nu ni le va putea lua sau certifica cu adevarat niciodata, caci sunt ale noastre. Sa incercam sa le descoperim si sa le cultivam fara fastoase validari! Sa incercam sa gasim adevaruri acolo unde standardul profesional nu a fost inca creat! Suntem insetati de o noua generatie de minti sclipitoare, dar nu ne-o permitem caci ii sufocam in axiome fara aplicabilitate. Nu ar fi greu sa ne uitam peste umar si sa revenim la atelierele de ucenicie care ne-ar putea putea releva talente. Ar trebui sa renuntam in a ne mai indrepta toti catre urmarea unor studii superioare: un tamplar bun este de o suta de ori mai bun decat un profesor mediocru. Am invatat inca de copil ca munca onorabila este cea facuta cu constinciozitate, indiferent de cum se numeste aceasta. Am invatat ca tanar ca e posibil ca un medic care a terminat rezidentiatul cu zece sa esueze cu brio in prima operatie, indoliind o familie. Fiecare dintre noi suntem buni la ceva, dar nu calificativele ne vor arata drumul. Mai degraba cartile pe care le citim, oamenii cu care interactionam si setea de cunoastere. Astfel, fatidicul “noroc” care ne guverneaza ca natie, s-ar transforma in oportunitate.

Author: Monica

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This