1 la 364 de nesanse

1 la 364 de nesanse

an (2)Ca tot e Ziua Nationala a romanilor de pretutindeni, ma gandeam de ce suntem o natie atat de antagonica, oximoronica chiar. 364 de zile ne lamentam de slabiciunile, murdaria, uraciunea si prostia noastra, iar pe 1 Decembrie rezonam la emotia versurilor “Desteapta-te Romane!”. Parca brusc ne amintim de daci, de razboaiele lor glorioase impotriva romanilor, de cele doua Razboaie Mondiale care ne-au omorat sau mutilat bunicii-eroi, poate chiar de Revolutia din 1989, sau ce-o fi fost, ca si acolo au murit oameni pentru libertate. Si suntem mandri ca suntem romani! Ne place sa vedem steagul fluturand si ne invatam cu insufletire copiii ca ordinea corecta a culorilor este albastru, galben, rosu si nu invers. In ziua aceasta ne place mult sa fim ai Romaniei, sa fredonam “Treceau Batalioane Romane Carpatii” si sa mai credem ca avem resursele necesare pentru a mai razbi inca o data. Mai mult ca oricand, pe 1 Decembrie suntem demni, ridicam fruntea, scoatem pieptul in afara si suntem gata sa infruntam toate talazurile, cu certitudinea ca 24 de ore nu or sa ne doboare. S-apoi suntem uniti! Ciocnim un vin rosu, ne uram “la multi ani”, privim pe viu sau la televizor parada Armatei Romane – acei tineri atat de frumosi si disciplinati care marsaluiesc din convingere si ne bucuram (de ce sa n-o spunem!) ca serviciul militar nu mai este obligatoriu, sau cel putin deocamdata.

Seara cade si noaptea ne fura singura zi, cand bovaricii de noi, cu ochii injectati de cheful de peste an, ne-am refuzat acest statut datator de satietate. Si incepe o noua zi in care, iesind din casa ne lovim la colt de primul cersetor ce pare-se ca ne-astepta de mult timp. Apoi intram in traficul infernal spre o noua zi de munca si invectivele ne coplesec apocaliptic. Incercam sa parcam, dar altii ne-o iau inainte cu tupeu si pentru asta sunt prosti si nesimtiti! Ocolim cu dezgust cosul de gunoi, plin ochi ce si-a pierdut din continut salivand abundent si ne inregimentam intr-o noua zi de munca pana se duce si asta. Stirile de la ora 5 nu le prindem, caci deh, traficul e si mai infiorator dar ne cultivam mintile cu crimele, hotiile, pseudo-politicianismul obscur, ascultand un post de radio care ne pune la curent cu vrute si nevrute…

…am si uitat ca a fost 1 Decembrie…trebuie sa vina Nos Niculae, dar nu ne va aduce o nuia pentru ca suntem iremediabili pierduti pana la anul, cand intorcand calendarul la ultima fila vom canta din nou cu insufletire si mandrie “Desteapta-te Romane!”

Author: Monica

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This